A századforduló kedvenc italai

Összes bejegyzés

Magyarországon nagy hagyománya van az italozásnak, így a kereslet életre hívta a kínálatot, ami számtalan italremek megszületéséhez vezetett. A századfordulón megindult italforradalom és divatok gazdagították a magyar kocsmák kínálatát, ami sok esetben, régi ízzel, de modern formában a romkocsmák polcain is megtalálható. Nézzük, mit öntöttek a pohárba száz évvel ezelőtt!

Az egyik legnagyobb kedvenc mindenképpen a Zwack gyár és termékei. Az Unicum a századfordulón már töretlen népszerűségnek örvendett, ugyanis ekkor jelent meg az azóta is használt kerek üveg, ami lényegében egybeforrt az itallal. A gyomorkeserűnek fogyasztott likőr 1883 óta oltalom alatt álló márka, így több mint 200 éve kerül az asztalra Dr. Zwack találmánya. Az étkezésekkor fogyasztott, markánsan keserű ízű likőr és a reklámja mindenhol megtalálható volt Budapesten, nem lehetett olyan kocsmába menni, ahol nem volt belőle egy üveg. Innen indult világhódító útjára, hogy aztán ismét hazatérjen a Duna-parti üzembe.

A rossz hírnévnek örvendő abszint elsősorban a művészvilág itala volt, a bódító hatású szesz akkoriban virágkorát élte. A Franciaországban kitalált ital hamarosan Magyarországra is eljutott, Budapesten és Debrecenben is kapható volt. A korabeli közvélekedés szerint ez volt az első égetett szesz, amit hölgyek is szabadon fogyaszthattak. A zöld ital jellegzetes része volt a délutánoknak, orvosi készítményből nagyon gyorsan élvezeti cikk lett. Sokan aggódtak viszont hatásai miatt, ugyanis a borból és gyógynövényekből készült ital sokszor függőséget okozott, mint minden más alkohol, bár a kor orvosai kicsit túloztak ezzel kapcsolatban. Ma már mindenhol újra megtalálható az ital, amit gyakran cukorral égetve kínálnak.

A Zwack gyár másik híres terméke, Zwack Maximilian találmánya, a tokaji brandy 1912-es megalkotását követően gyorsan népszerű lett a magyar kocsmákban. A borpárlatot, finomszeszt és gyógynövényeket tartalmazó italt Zwack azzal a szándékkal alkotta meg, hogy beindítsa a magyar brandy termelést. A második világháborúig folyamatosan gyártották, tisztán vagy szódával hígítva fogyasztották. A recept a háború után eltűnt, a legenda szerint a Zwack Múzeum kiépítésekor találták meg újra egy szekrényben. A cég azóta gyártja Maximilian néven, megújult formában.

Száz éve még nem voltak romkocsmák, azok a házak, amik ma otthon adnak nekik még fiatalok voltak, vagy fel sem épültek. Az viszont biztos, hogy elődeink is szívesen fogyasztottak ilyen italokat, amiket ma ti is megkóstolhattok. Fedezzétek fel a budapesti éjszakát és töltsetek egy Unicumot a nagy elődök emlékére!

 

Kiegészítő programok